Lassekrog

Lassekrog är ett gästgiveri men anor sedan 1600-talet. Värdshuset ligger i Färila socken i Ljusdals kommun. Det ligger mellan Färila och Kårböle, nära riksväg 84. Det gula huset vari värdshuset huserar ligger på vänster sida om vägen, för den som startar i Färila. Ursprunget återfinns i en gård med namnet Heden. Med omkring flera hundra år på nacken är Lassekrog ett av Sveriges äldsta gästgiverier.

 

Flytten till andra sidan
På grund av ombyggnad av vägen kom Lassekrog att flyttas till det som är dess nuvarande plats. Flytten skedde på 1960-talet. Det var författaren Albert Viksten som såg till att Lassekrog kom att flyttas och bevaras för framtiden. Värdshuset renoverades med den gamla krogen som stomme.

 

Krog & övernattning
Forbönder, deras hästar och andra resande har använt sig av Lassekrog som övernattningsställe genom tiderna. Lassekrogs Gästgiveri är känt för sin trevnad och goda mat – inte bara i närområdet. Numera inryms ett hotell med enkel- och dubbelrum. Man har 46 bäddar och 8 rökfria rum. Det finns också ett bröllopsrum med jacuzzi. Badkar eller dusch kan annars vara något som många föredrar. Här kan man också få bo historiskt i Albert Vikstens Kojby. För den äventyrslystne är det bra att känna till att det utgår forsfärder på Ljusnan från Lassekrog. Andra aktiviteter man kan ägna sig åt eller i vart fall prova på är bäver- och älgsafari, lerduveskytte samt fisketurer och skogspromenader.

 

Väggmålningar
Inne i värdshuset finner man väggmålningar bevarade. De är gjorda av Bengt Ellis som målade dem på 40-talet. Vid den tid som Lassekrog låg på rätt sida om vägen, enligt Ellis.

 

Albert Vikstens kojby
Lassekrogs räddare Albert Viksten har förärats en kojby vilken återfinns i anslutning till värdshuset. Den kallas kort och gott ”Albert Vikstens kojby”. I kojbyn finns en mängd rekonstruerade byggnader. Alla är på något sätt relaterade till kolning, skogshuggning och flottning.

 

Mötesplats för vägfarande
Lassekrog har en välkomnande och ombonad atmosfär som vägfarande gäster mötts av i århundraden. Mötesplatsen som Lassekrog utgör för resande är något man värnar om. Här finner man ett gästgiveri som med gamla traditioner möter såväl gästernas krav på komfort och service.

 

I den djupa hälsingeskogen
Lassekrog ligger mitt i den djupa hälsingeskogen, med både älg och björn som grannar. Här kan man släppa sina tankar på vardagens slit och tillåta sig att sova gott.