Starta ett värdshus

Ordet värdshus har oftast flera olika användningsområden. Förr brukade man kalla värdshus för platser där man blev erbjuden mat och dryck, samt kunde övernatta. Än idag är det många som benämner sina hotell som just värdshus, medan andra använder ordet hotell för att på ett mer modernt sätt beskriva vad som erbjuds. Ordet kan också användas för att beskriva restauranger och krogar och därför är det inte många hotell som väljer bort det, för att kunderna lättare ska förstå vad som finns att tillgå.

Sverige erbjuder mängder med riktigt fina värdshus där du kan övernatta eller bara svänga förbi för att ta dig en bit mat eller dricka något gott. Det spelar ingen roll i vilken del av landet du befinner dig – ett värdshus finns alltid nära om du vet var du ska leta.

Öppna ett eget värdshus

Har du funderat på om du själv skulle vilja öppna ett eget värdshus? Spännande! Många som någon gång har besökt ett värdshus kan känna sig lockade av att själva starta upp en verksamhet inom samma bransch. Eftersom majoriteten av värdshus idag även erbjuder logi så kommer vi i denna text också att fokusera på just denna typ av värdshus. Här nedan kan du hitta en lista på vad du då behöver tänka på för att få din verksamhet att gå runt.

Arrendeavtal – Du kan naturligtvis själv välja om du vill börja från noll eller om du vill ta över ett redan befintligt hotell eller pensionat. Tar du över så kommer du att ha lättare att komma igång och det finns troligtvis redan en kundstock som är återkommande. Eftersom det finns en finansiell risk med att köpa så kan du med hjälp av ett arrendeavtal minimera risken för förluster.

Rikta in dig på olika målgrupper – Ett mycket vanligt misstag är att man enbart fokuserar på de privata gäster som kommer att besöka värdshuset, men glöm inte bort att det finns andra kundgrupper som är minst lika viktiga. Det kan t.ex. handla om bröllopsgäster som behöver logi och mat, företag, konferenser, affärsresande och mycket mer. På så sätt behöver du inte känna någon oro om den ena kundgruppen skulle svikta lite.

Räkna ut hur du går i vinst – För att lyckas med ditt värdshus behöver du räkna ut vad som kallas för beläggningsgrad. Det betyder att du tar reda på hur många rum du måste fylla för att du ska lyckas gå i vinst. För att göra rummen och ditt värdshus mer attraktivt kan du köpa kökshandtag och knoppar till kampanjpriser under sommaren för att skapa den där personliga touchen som bara du kan erbjuda.

Välj rätt pris – Du kommer att ha väldigt många konkurrenter på marknaden, men det betyder inte att du ska ha de absolut lägsta priserna för att kunna få några gäster. Titta på vilka vandrarhem och värdshus som finns i din närhet. Uppgradera din verksamhet så att du då ligger på en mellannivå istället. På så sätt kan du locka till dig en kundgrupp av annat slag.