Att arbeta på värdshus i Sverige

I Sverige är det inte alls ovanligt att bo och äta på hotell. På många mindre orter finns det dock inte hotell, utan där är det de gamla värdshusen som fortfarande lever. Där kan man hyra ett rum och äta gott i restaurangen. Ofta har de inte samma lyxiga standard eller generösa öppettider som ett hotell, men man kan vänta sig en familjär stämning och en känsla av hemtrevlighet. På de allra flesta värdshus finns inte heller speciellt många rum och det brukar inte heller vara ljudligt med hög musik. Det passar alltså perfekt för den som söker lugn och ro.

Hitta anställda

Om man driver ett värdshus har man ofta en hel del att stå i och det kan vara klokt att leta efter anställda om man känner att det blir lite mycket. Genom företaget Bemanning Stockholm kan man få hjälp med att finna medarbetare till administration och liknande. Det kan vara nog så skönt att slippa hålla på med alla papper.

Arbetsuppgifter på ett värdshus

När man arbetar på ett värdshus kan arbetsuppgifterna vara väldigt varierande. Om värdshuset är lite större kan man vara anställd för att sköta en viss syssla, annars kan man få variera sig lite mer. Ibland får man städa, andra gånger är det arbetsuppgifter i köket, sedan ska receptionen bemannas och kanske finns det en liten bar som behöver ses över. Dessutom kan det vara så att värdshusets trädgård ska skötas. Att vara kunnig inom lite allt möjligt är alltså en fördel för den som vill arbeta på värdshus.

Driva värdshus på egen hand

Är värdshuset av det mindre slaget kanske man inte har ekonomi att ha många anställda. Då kan man behöva sköta de flesta sysslorna på egen hand. Då gäller det att man planerar och förbereder så gott det går. Det är till exempel inte fel att förbereda morgondagens matserveringar kvällen innan, och handdukarna till de tomma rummen kanske kan hängas upp på kvällen så man slipper det på morgonen.

Städning

Det är viktigt att värdshuset är i städat skick för att folk ska vilja övernatta där. Det finns dock inte mycket vits med att städa rum som står tomma. När en gäst har flyttat ut tar man ut tvätten och sedan får rummet helt enkelt vara tills dess att någon bokar rummet. Något rum kan dock vara bra att ha rent ifall en gäst akut behöver ett rum.

Personliga egenskaper är viktiga

Om man ska anställa personal är det viktigt att se till de personliga egenskaperna. Personalen måste vara stresstålig och stress får inte gå ut över gästerna. Man får inte heller vara rädd för att prata med okända personer när man arbetar på värdshus. Där möter man nämligen nya personer varje dag.