Grinda Wärdshus

Grinda Wärdshus ligger på ön Grinda i Stockholms skärgård, norr om Värmdö och söder om Södra Ljusterö. Hit kan man åka med Waxholmsbolaget eller Cinderellabolaget, och ön är ett populärt besöksmål för både turister och stockholmare tack vare att det finns täta förbindelser mellan fastlandet och ön.

En annan anledning till att Grinda är ett populärt besöksmål är öns vackra natur. Här finns klippor som stupar ner mot havet, ängsmarker och dungar, skogsmark, odlingsmark, stränder och nästan allt man kan önska av den svenska sommaren. Om man vandrar runt på ön, vilket man kan göra längs med en skyltad naturstig som är 2,5 kilometer lång, kan man bland annat få se rödkullor, en svensk lantrasko som förr var vanligt förekommande i skärgården.1280px-Grinda

En tredje anledning är naturligtvis värdshuset och de andra anläggningarna på ön. Värdshuset, Grinda Wärdshus, har till exempel vunnit flera utmärkelser för sin mat, bland annat ”Skärgårdens bästa krog” ett flertal gånger. Restaurangen finns också med på listor i tidningen Gourmet, som ”199 Bord” och ”Sveriges Bästa Bord”. Värdshuset har också möjlighet till övernattning, då det finns 32 bäddar i den gula villan där värdshuset är inhyst.  Villan, som är jugendstil, uppfördes av Nobelstiftelsens förste direktör Henrik Santesson, efter att han köpt ön år 1905. Arkitekten som ritade villan var Ernst Stenhammar. Villan ligger vid Hemviken, på öns södra del. Förutom värdshusets 32 bäddar finns på ön även ett vandrarhem, en stugby och en campingplats. För den som vill stanna längre på Grinda, och uppleva värdshusets mat flera dagar i rad, finns med andra ord alla möjligheter att göra just det. Ett vanligt inslag på hotell och vandrarhem är heltäckningsmattor, något som kan kännas mjukt och lyxigt om man inte är van vid det. Om man efter en vistelse på Grinda Wärdshus skulle vilja lägga in fler mattor i sitt eget hem, oavsett om det handlar om heltäckningsmattor eller vanliga mattor, kan man gå in på Furniturebox.se.

Idag ägs Grinda av Skärgårdsstiftelsen, som tig över ön från Stockholms stad år 1998 efter att Stockholms stad i sin tur köpt ön av Santesson år 1944. Det var Stockholms stad som lät uppföra stugbyn och tältplatsen.